Geesten hopelijk gerijpt voor structurele hervorming
Mede dankzij doeltreffende initiatieven van de Vlaamse en federale regering kwamen er de voorbije jaren tienduizenden jobs bij. Maar tegelijk steeg ook het aantal niet-ingevulde vacatures. “De uitdaging is dan ook om zoveel mogelijk mensen aan de slag te krijgen”, stelt Wouter Raskin. “We moeten verder blijven inzetten op het activeren van werklozen.”
Een beperking van de werkloosheidsuitkeringen in de tijd, zoals dat in alle andere Europese landen bestaat, kan een oplossing bieden. De N-VA legde die denkpiste al in 2014 op tafel, maar het voorstel kon destijds op weinig bijval rekenen. “Hopelijk zijn de geesten ondertussen gerijpt, want de tijd dringt”, besluit Raskin.
Is ‘brugpensioen’ komende jaren nog verantwoord?
De Vlaamse Regering levert ondertussen al heel wat inspanningen om zoveel mogelijk mensen aan de slag te krijgen. Denk maar aan de individuele beroepsopleiding, de mobiele opleidingen van de VDAB en het systeem van ‘Wijkwerken’. Vlaams Parlementslid Axel Ronse wijst er echter op dat federale systemen, zoals het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag – het vroegere brugpensioen – geen stokken in de wielen mogen steken.
“Het is bijna pervers om van de VDAB te verwachten dat ze mensen overtuigt om aan het werk te gaan als die daarmee nauwelijks meer verdienen dan in dit stelsel van brugpensioen. Verworven rechten willen we niet aantasten. Maar is het nog wel verantwoord om de komende jaren nieuwe mensen in zo'n systeem toe te laten?” vraagt Ronse zich af.