Kamerlid
Kruimelpad
Kortrijk laat 3D-print maken van 'Kist van Oxford’
De stad Kortrijk laat een 3D-print maken, van de 'Kist van Oxford’. Dat is een kist met de oudste afbeelding van de Guldensporenslag in 1302. De originele kist stond 2 jaar lang tentoongesteld in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk, maar vertrekt morgen terug naar Oxford, in Engeland. De stad vindt de kist heel belangrijk voor de geschiedenis, en laat daarom een eigen versie maken.
De Kist van Oxford - ook bekend als de 'Chest of Courtrai' - is een belangrijk stukje geschiedenis voor Kortrijk. Op het voorpaneel van de kist staat namelijk de oudste bekende afbeelding van de Guldensporenslag. De kist werd kort na de Guldensporenslag gemaakt door een Brugse schrijnwerker.
"Hij is eigenlijk heel belangrijk voor de geschiedenis van Vlaanderen. Er staan 3 taferelen op: de Brugse Metten, de inname van het kasteel van Wijnendale en de Guldensporenslag", zegt schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA).
Kist in detail namaken
De kist werd in juli 2022 voor 1 jaar uitgeleend aan de stad Kortrijk en stond tentoongesteld in de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Maar de uitleenperiode werd uitzonderlijk met een jaar verlengd, tot 4 juli 2024. De kist keert op 9 juli terug naar het New College in Oxford, maar voor het zover is, laat de stad Kortrijk een 3D-print maken.
"We hebben een firma gecontacteerd die gespecialiseerd is in het maken van 3D-objecten. Ze zijn anderhalve dag bezig om de kist helemaal in beeld te brengen. Tegen eind dit jaar zou de 3D-versie klaar moeten zijn."
Afgietsel al tijdelijke oplossing
"Om ervoor te zorgen dat de bezoekers de iconische afbeelding van de Guldensporenslag kunnen blijven bewonderen, wordt er tijdelijk een afgietsel van de voorwand van de kist in de vitrine geplaatst, in afwachting van de 3D-print", zegt schepen Ronse.
"Dit afgietsel - uit het museum van Abby - zal te zien zijn tot de 3D-print klaar is, dit najaar. We hopen dat de echte kist in de toekomst nog eens naar Kortrijk komt of dat de volgende Vlaamse regering hem overkoopt van Oxford."