Kamerlid
Kruimelpad
Kortrijk pompt record van 23,6 miljoen euro in cultuur: “Bijna dubbel zoveel als in andere Vlaamse steden”
Doel is om culturele hoofdstad van Europa te worden
Kortrijk pompt deze legislatuur 23,6 miljoen euro in cultuur. "We investeren bijna dubbel zoveel in cultuur (305 euro per inwoner in Kortrijk, red.) in vergelijking met andere Vlaamse steden (gemiddeld 177 euro per inwoner, red.)", zegt schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA). We stellen de vijf grootste projecten voor, die de kandidatuur van Kortrijk als Culturele hoofdstad van Europa in 2030 sterken.
Vernieuwing stadsschouwburg (8,1 miljoen euro)
De schouwburg bestaat 100 jaar in 2020. Volgend jaar start de vernieuwing van het grootste podiumkunstencentrum van Zuid-West- Vlaanderen. Twintig jaar na een vorige restauratie wordt de zaal, het pronkstuk van de schouwburg, opnieuw onder handen genomen. "De zaal moet tijdens bepaalde vertoningen ook deels een staand publiek kunnen verwelkomen, wat veel meer mogelijkheden biedt", zegt Axel Ronse. "Ook komt er een cultuurcafé zoals De Vooruit in Gent door van eet- en sfeerkaffee Souffleur en de aanpalende foyer van de schouwburg één ruimte te maken en ruimer te openen. Het arenatheater wordt akoestisch beter aangekleed en geklimatiseerd. De balletzaal wordt vernieuwd. De schouwburg krijgt verder een deftige logistieke ingang. De schouwburg zal tijdens de werken gesloten zijn. We maken van die nood een deugd door in die periode met de schouwburg 'on tour' te gaan en vertoningen te houden op verrassende plaatsen in de stad en de streek. In september 2023 moeten de werken afgerond zijn."
Tentoonstellingszaal in Groeningeabdij (6,8 miljoen euro)
De stad stelt met curator Gautier Platteau, ervaringsdeskundige Luc Dewaele en historica Sarah Keymeulen een team voor het project in de Groeningeabdij in het Begijnhofpark aan. "Om internationaal weer een rol van betekenis te spelen, richten we er een moderne tentoonstellingsruimte in", zegt Axel Ronse. "Daar zullen we topexposities rond het thema 'identiteit' organiseren, die tot zes maanden duren. We gaan er ook onze eigen stadscollectie tonen. Verder voorzien: een verrassende stadsliving waarin we het verhaal van stad en streek brengen. En een café en terras met zicht op het park, waar beeldende kunstenaars elkaar ontmoeten. We selecteerden vijf kandidaat-ontwerpers voor het project Groeningeabdij. Later in het voorjaar maken we de ontwerper bekend. De werken starten in 2023."
Bib en cultureel congrescentrum (2,8 miljoen euro)
Tegen 2025 is er een kant en klaar ontwerp voor een bibliotheek van de toekomst en een cultureel congrescentrum op de tip van het Buda-eiland aan de ziekenhuiscampus Onze-Lieve-Vrouw van AZ Groeninge. "Alle voorbereidingen en vergunningen zullen klaar zijn tegen 2025. Het volgende stadsbestuur zal maar op de knop te duwen hebben om de bouw op te starten", zegt Axel Ronse. "We spreken nog met belangrijke culturele spelers over welke functies daar moeten komen. Het wordt sowieso een landmark, die het aanzicht van Kortrijk volledig zal veranderen. Het zal Kortrijk een megaboost geven. Qua impact te vergelijken met het Concertgebouw in Brugge en bibliotheek De Krook in Gent."
Afwerking muziekcentrum Track (2,2 miljoen euro)
Muziekcentrum Track op het Conservatoriumplein wordt verder afgewerkt. "De gigantische kelder onder Track krijgt een repetitielokaal voor grote koren en orkesten, nog enkele jamboxen en deftige opbergruimtes", zegt Axel Ronse. "We gaan het muziekcentrum ook laten klimatiseren, want nu kan het er snikheet zijn tijdens de zomer. Tegen midden 2022 moet alles af zijn, wat trouwens ook een prima zaak is om de groei van het Conservatorium te bestendigen."
Museum van Vlaamse geschiedenis in Onze-Lieve-Vrouwekerk (600.000 euro)
De Onze-Lieve-Vrouwekerk krijgt tegen 2022 een nevenbestemming. "Er wordt een museum van de Vlaamse geschiedenis ingericht, met vooral aandacht voor het graafschap Vlaanderen en de Guldensporenslag in 1302", zegt Axel Ronse. "Het wordt uniek. Zo gaan we er voor 'immersive art', waarbij alle wanden en zuilen in de kerk als scenografie gebruikt worden. We zetten ook de kennis en technologie van het bedrijf Barco en de hogeschool Howest in, om er uit te pakken met virtual reality en hologrammen. We gaan zo op een bijzondere manier ons oeroude verleden combineren met het moderne Kortrijk anno 2020. We hopen nog op extra Vlaamse middelen, voor de inrichting van het museum."
Bron: HLN 5 feb. 2020
PETER LANSSENS
Copyright © 2020 De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden