Kamerlid
Kruimelpad
Meer langdurig werkzoekenden aan het werk
Vlaanderen stimuleert sinds vorig jaar meer langdurig werkzoekenden om opnieuw werk te zoeken. Dat plan werpt vruchten af, maar de weg is nog lang.
De Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB worstelt er al jaren mee om mensen die al langer dan een jaar op zoek zijn naar een job opnieuw aan werk te helpen. Omdat werkgevers door de krapte op de arbeidsmarkt steeds meer geschikte arbeidskrachten zoeken, sloegen ze vorig jaar de handen in elkaar met Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA).
De VDAB deed sindsdien een nieuwe screening van langdurig werkzoekenden en probeert hen via een aanpak op maat opnieuw op weg te helpen naar een job. Dat actieplan werpt vruchten af, blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Axel Ronse (N-VA) opvroeg bij Muyters.
De VDAB focuste op de 18.000 langdurig werkzoekenden die recht hebben op een uitkering. Bijna 4.000 mensen hebben dankzij het plan een job gevonden. Nog eens 4.000 werkzoekenden zijn opnieuw actief in bemiddeling bij de VDAB en op die manier weer op zoek naar werk. Een kleine 8.000 mensen moeten nog door de VDAB worden gescreend. Een kleiner deel is nu actief in de sociale economie.
'De herscreening van langdurig werkzoekenden bezorgt die mensen na een jarenlange inactiviteit opnieuw een aanpak op maat', zegt Ronse. 'De eerste cijfers zijn veelbelovend. 22 procent van de totale groep heeft opnieuw een job gevonden. Een ander deel wordt naar de sociale economie geleid of start met werkplekleren. Zo zijn op korte tijd heel wat langdurig werkzoekenden eindelijk op de juiste plaats terechtgekomen.'
Ook de werkgeversorganisatie Voka is tevreden dat steeds meer langdurig werkzoekenden opnieuw hun plaats op de arbeidsmarkt vinden en zo de krapte op de arbeidsmarkt helpen te verlichten. 'We zijn trots dat we een bijdrage leveren door langdurig werkzoekenden via werkplekleren aan een baan helpen', zegt topman Hans Maertens.
Voka wijst er wel op dat nog steeds 30.000 mensen een tot twee jaar op zoek zijn naar werk en 60.000 mensen zelfs al langer dan twee jaar.
Het wijkwerken, waarbij werkzoekenden enkele uren per week klusjes uitvoeren bij iemand thuis of in een school of gemeente in de buurt, moet zich volgens Voka nog bewijzen sinds het in Vlaamse handen is. 'Ook andere afspraken uit het plan kunnen beter', luidt het bij de werkgevers.
De Tijd, Do. 24 Jan. 2019, Pagina 7