Kamerlid
Kruimelpad
"Noem SWT vooral géén brugpensioen" Toch gaat slechts 2,4% terug aan de slag
Wie met SWT - het vroegere brugpensioen - gaat, keert zelden terug naar de arbeidsmarkt. "Slechts 2,4 procent van de ingestroomde SWT'ers gaat terug aan de slag."
"Noem SWT alsjeblieft géén brugpensioen, want dat is het niet." Hoe vaak hebben politici en vakbonden ons dat al gevraagd? Het brugpensioen werd enkele jaren geleden hervormd naar het 'Stelsel van Werkloosheid met bedrijfsToeslag' (SWT). Wie op brugpensioen ging, verliet permanent de arbeidsmarkt. Wie vandaag op SWT gaat, moet aangepast beschikbaar blijven. De ontslagen werknemer hoeft niet actief op zoek te gaan naar werk, maar als de VDAB hem een passend aanbod doet, moet hij daarop ingaan of minstens motiveren waarom hij dat weigert.
Toch blijkt dat er van een nieuwe job vaak weinig in huis komt, zo blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Axel Ronse (N-VA) opvroeg bij Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). "Van de 2.826 SWT'ers die eind 2016 werkzoekend waren, gingen er het afgelopen anderhalf jaar 28 terug aan de slag", aldus Ronse. "En van de 2.678 die tussen begin 2017 en juni 2018 instroomden, vonden er 65 werk. Amper 2,4% dus. Dramatisch."
Maar wiens fout is dat? De VDAB - wiens taak het is om hen opnieuw aan het werk te helpen - valt niks te verwijten, vindt hij. "Vorig jaar stuurden ze 364.086 vacatures naar de 2.644 SWT'ers die al voor 2017 op SWT gingen. Dat zijn er gemiddeld 130 per persoon. Wie na 2017 instroomde, kreeg er gemiddeld 233 toegestuurd." Dat klinkt veel, maar daar zitten ook een pak automatische mails tussen, die mensen op basis van hun competenties matchen met nieuwe vacatures - een beetje zoals Immoweb je op de hoogte houdt. Of ze daarop ingaan of niet, daar worden ze niet op afgerekend. "Passende jobs (waar ze wel op moeten ingaan, red.) krijgen ze aangeboden via een bemiddelaar in hun traject naar werk", aldus VDAB-woordvoerder Shaireen Aftab. Dat was het afgelopen jaar het geval bij 107 'nieuwe' SWT'ers en 14 'langdurige' SWT'ers. Of er al sancties gevallen zijn, is niet duidelijk. De VDAB houdt wel bij hoeveel sancties ze uitdeelt, maar maakt geen onderscheid tussen SWT'ers en andere werklozen.
80% van loon
De lage uitstroom uit het SWT-stelsel heeft volgens de VDAB vooral te maken met de bestaande drempels voor oudere werknemers op de arbeidsmarkt. Ook andere 55-plussers komen moeilijker aan de bak, al vindt 1 op de 3 wel binnen het jaar een job.
Niet elke bruggepensioneerde zit in zo'n traject naar werk. Een deel neemt genoegen met hun werkloosheidsuitkering en het extraatje van de werkgever. Dat kan in sommige gevallen oplopen tot 80% van hun vroegere loon. En dat is niet motiverend, vinden N-VA en Open Vld. Gisteren herhaalden ze - de kiescampagne indachtig - daarom hun pleidooi om het SWT af te schaffen. "Verworven rechten gaan we niet afnemen, maar er mogen geen nieuwe SWT'ers bijkomen", aldus Ronse. Volgens de vakbonden zou dat alleen maar leiden tot een grotere groep werklozen en komen de werkgevers er goedkoop vanaf.
Voor Proximus stelt het probleem zich (voorlopig) niet, zo benadrukte minister van Werk Kris Peeters (CD&V). Daarvoor moet er een akkoord zijn binnen het bedrijf én een akkoord binnen de regering. De volgende, welteverstaan. Eén ding is duidelijk: bij de vorming van die nieuwe regering komt het SWT-stelsel opnieuw tafel.
Axel Ronse (N-VA)
Copyright © 2019 De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden