De hoorzitting kwam er op vraag van Ronse en de N-VA, nadat de RVA eerder deze maand cijfers had gepubliceerd die de indruk wekten dat diezelfde RVA vroeger strenger controleerde. “Maar die cijfers waren gefragmenteerd, hanteerden een oude definitie en gaven dus een verkeerd beeld van het sanctioneringsbeleid van de VDAB”, zegt Ronse.

In 2015 verwees de VDAB 22.000 werkzoekenden door naar de sanctioneringsdienst van de RVA. In 2016 verwees de VDAB er 26.292 door naar de eigen sanctioneringsdienst. Dat is een stijging met 17 procent, die zich bovendien verderzet in de eerste maanden van 2017. Die stijging is ook terug te vinden in de sancties. In 2015 waren dat er 6809 en in 2016 al 8720. Daarbovenop waren er in 2016 maar liefst 10.694 verwittigingen aan het adres van werkzoekenden die geen actief zoekgedrag naar werk vertoonden.

Mentaliteitsverandering nodig

De gedelegeerd bestuurder van de VDAB, Fons Leroy, gaf tijdens de hoorzitting wel toe dat de sanctioneringsbevoegdheid die zijn dienst door de zesde staatshervorming verwierf een mentaliteitsverandering vergt. “De eerste taak van de VDAB is werkzoekenden begeleiden naar werk. Sancties zijn voor mijn partij geen doel op zich,” verklaart Ronse, “maar wel willen we zeker ervan zijn dat wie niet van goede wil is, daar ook voor gesanctioneerd wordt.” Op zijn voorstel zal de VDAB nu ook bekijken hoe de ‘actief beschikbare’ werkzoekenden sterker opgevolgd kunnen worden in hun zoekgedrag naar werk.

Onderwerpen