Kamerlid
Kruimelpad
Vooral federale overheid heeft profijt van Vlaamse dienstencheques
90 procent van de terugverdieneffecten van de dienstencheques is voor de federale begroting. Vlaams Parlementslid Axel Ronse noemt het onaanvaardbaar dat de dienstencheques, een Vlaamse investering, vooral de federale overheid ten goede komen. “Zolang Vlaanderen niet bevoegd is voor sociale zekerheid moet een stuk van die terugverdieneffecten naar Vlaanderen gaan.”
1,3 miljard euro per jaar
Elk jaar pompt Vlaanderen 1,3 miljard euro in het systeem van de dienstencheques, weet Ronse. “Dat is zelfs de grootste hap uit het budget Werk en Economie. Terecht, want het systeem zorgt ervoor dat mensen werk en gezin beter kunnen combineren. Het zorgt ook voor een stabiele tewerkstelling van heel wat werknemers waaronder poetshulpen.”
Federale overheid profiteert
Minder terecht is het volgens Ronse dat 90 procent van de baten terugvloeit naar het federale niveau. “Voornamelijk werkloosheidsuitkeringen die niet meer moeten worden uitbetaald. Onze Vlaamse dienstenchequebedrijven hebben het moeilijk om rendabel te blijven. Onze poetsvrouwen verdienen een degelijk loon. Mocht Vlaanderen ook bevoegd zijn voor sociale zekerheid dan zouden we veel beter kunnen tussenkomen in de rendabiliteit voor de dienstenchequebedrijven.”
Vlaanderen bevoegd voor sociale zekerheid
Ronse roept Vlaams minister Crevits op om de scheeftrekking te bespreken met de federale regering. “Zolang Vlaanderen niet bevoegd is voor sociale zekerheid moet een stuk van die terugverdieneffecten naar Vlaanderen gaan. Dat zal ons toelaten om poetsvrouwen meer loon naar werken te geven en het systeem van dienstencheques op een gezonde manier in stand te houden.”
Meer creativiteit bij dienstenchequebedrijven
Ook opmerkelijk is dat de inkomsten voor de dienstenchequebedrijven voor 99 procent bestaan uit de tussenkomst van de Vlaamse overheid. De kosten bestaan voor 90 procent uit loonkosten. “Dat is niet gezond. Ik roep de bedrijven op om creatief te zijn en ook na te denken hoe ze via slimme samenwerkingen extra inkomsten uit de private sector kunnen halen. Uiteraard altijd vanuit de filosofie om de moeilijke combinatie van arbeid en gezin bij de werkende Vlaming te verlichten.”