Contraproductief
Sinds eind 2022 tot het eerste kwartaal van 2024 werd de responsabiliseringsbijdragen maar liefst 942 keer opgelegd, voor een totaalbedrag van 7,9 miljoen euro. De boete bedraagt per kwartaal gemiddeld 8.428 euro. 48 procent van de sancties werd aan Waalse werkgevers opgelegd, 34 procent aan Vlaamse en 17 procent aan Brusselse. De meeste sancties worden opgelegd in de poetssector en de sociale sectoren die steunen op verpleegkundig personeel.
“We staan achter de idee dat werkgevers moeten bijdragen aan de re-integratie van langdurig zieken,” zegt Ronse. “Maar werkgevers eenzijdig bestraffen omdat ze veel zieke werknemers hebben, ongeacht hun inspanningen om dit te verhelpen? Dat is de verkeerde aanpak. De oorzaak van de vele zieken in de sectoren is namelijk veel complexer dan enkel het gebrek aan inspanningen van de werkgever. Hen hiervoor sanctioneren is dus niet alleen oneerlijk maar ook contraproductief.”
Omgekeerd effect
Bovendien moeten werkgevers ook meer instrumenten krijgen om ziekteverzuim aan te pakken, vindt Ronse. “Nu moeten ze bijvoorbeeld drie maanden wachten, alvorens ze betrokken worden bij re-integratietrajecten van langdurig zieken. Dat is veel te lang.”
De huidige en eenzijdige maatregel kan volgens Ronse ook een omgekeerd effect hebben. “Het kan werkgevers ontmoedigen om nog jobkansen te geven aan sollicitanten die langdurig ziek of invalide geweest zijn, uit angst om bestraft te worden als deze mensen opnieuw uitvallen.”