Kamerlid
Kruimelpad
Twee op de drie Vlaamse gemeenten hebben samenwerkingsakkoord met VDAB
Van de 300 Vlaamse steden en gemeenten hebben er 200 een samenwerkingsovereenkomst met VDAB. Tegen het einde van het jaar komen daar normaal nog 29 gemeenten bij. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Axel Ronse (N-VA) heeft opgevraagd bij minister van Werk Jo Brouns (CD&V).
Minister van Werk Jo Brouns engageerde zich om de samenwerking tussen VDAB en de lokale besturen te intensiveren. Die samenwerking kan inspelen op de specifieke lokale noden en arbeidsmarktrealiteit. Een volgende stap in de samenwerking is het verder concretiseren van de samenwerkingsovereenkomst in acties, op maat van het werkingsgebied.
Uit de laatste gegevens van oktober 2022 blijkt dat 200 van de 300 (67 procent van alle Vlaamse gemeenten) een samenwerkingsovereenkomst met VDAB hebben afgesloten. De bevoegde minister verwacht dat dit aantal tegen december 2022 verder zal stijgen naar 229 (76 procent).
"Dat is reeds een enorme stap voorwaarts. Eind 2018 waren er amper 27 overeenkomsten met lokale besturen", zegt parlementslid Axel Ronse.
Er zijn wel duidelijke verschillen tussen de provincies. Zo hebben 55 van de 60 (91 procent) van de Oost-Vlaamse gemeenten een samenwerkingsovereenkomst met VDAB. In de provincie Antwerpen zijn dat er 51 van de 70 (73 procent) en West-Vlaanderen 46 van de 64 (72 procent).
Limburg hinkt achterop met 22 van de 42 gemeenten (52 procent). Vlaams-Brabant is de hekkensluiter met amper 26 van de 65 gemeenten (40 procent) die een overeenkomst heeft met de VDAB. Volgens Ronse is er in Vlaams-Brabant en Limburg nood aan een "inhaalbeweging", zeker gezien de situatie op de arbeidsmarkt. "De arbeidsmarkt staat in brand. De krapte is enorm en we moeten alles uit de kast halen om mensen te verleiden naar een baan", aldus Ronse.