Kamerlid
Kruimelpad
Podcast : ‘Tijdelijke werklozen activeren win-winsituatie’
De coronacrisis heeft een zware impact op onze economie en zorgt voor een sterke stijging van het aantal tijdelijke werklozen. Het systeem van tijdelijke werkloosheid houdt een slag om de arm maar op lange termijn zal er een andere oplossing moeten komen. In deze podcast van (Klik hier) Doorbraak Radio geven Maaike De Vreese en Axel Ronse, Vlaams Parlementsleden voor de N-VA, meer uitleg over het belang van het heroriënteren van tijdelijke werklozen en het systeem van loonsubsidies.
De tijdelijke werkloosheid
De coronacrisis veroorzaakt mogelijk een golf aan faillissementen en jobverlies. Heel wat ondernemers die failliet gaan zullen ook zelf een nieuwe professionele uitdaging moeten zoeken, zegt Ronse. Om de impact van de coronamaatregelen op onze ondernemingen te beperken, is de regeling rond tijdelijke werkloosheid wegens overmacht van toepassing op al wie tijdelijk werkloos raakt door de coronacrisis. Denk hierbij aan werknemers van een horecazaak die verplicht dient te sluiten. Werknemers hebben dan recht op een werkloosheidsuitkering als tijdelijke werkloze. Maar ook dit systeem veroorzaakt op termijn een enorme druk op de economie doordat de overheidsuitgaven de hoogte in schieten.
"Tijdelijke werklozen kunnen dus zeker ingezet worden op de arbeidsmarkt"
De Vreese verwijst naar het Nederlandse model dat meer ingezet op de activering van tijdelijke werklozen: ‘Er is een belangrijke rol weggelegd voor de VDAB om mensen te heroriënteren naar sectoren waar er ook tijdens de coronacrisis nog vraag blijft naar werknemers.’ Tijdelijke werklozen kunnen dus zeker ingezet worden op de arbeidsmarkt. Het is een win-winsituatie om hen actiever in te zetten omdat ze dan ook geen loonverlies hebben, zegt De Vreese.
Het aanpakken van de mismatch
De coronacrisis zorgt voor een forse stijging van het aantal werklozen, maar ondertussen zijn er in bepaalde sectoren ook enorm veel openstaande vacatures. Het aanpakken van deze mismatch is in de eerste plaats een kwestie van gezond verstand, vindt Ronse. Het is belangrijk om te vermijden dat werknemers uit langdurig gesloten sectoren zoals de eventsector op zoek gaan naar een andere vaste job om vervolgens niet meer terug te keren na de crisis.
In het systeem van tijdelijke werkloosheid krijgen werknemers slechts 70% van hun loon, dan kan het verleidelijk zijn om na maanden een nieuwe vaste job te zoeken. Volgens De Vreese en Ronse bestaat de oplossing voor dit probleem uit het geven van de keuze aan bedrijven tussen tijdelijke werkloosheid voor hun werknemers of het systeem van loonsubsidies. Omzetverlies betekent immers niet dat iedere bedrijfsactiviteit is stilgevallen. In dat geval zijn loonsubsidies een beter alternatief. ‘Zo worden de werknemers bij het bedrijven gehouden.’
De rol van de federale overheid
De Vreese en Ronse pleiten dus voor een combinatie van het systeem van loonsubsidies en het activeren van tijdelijke werklozen in andere sectoren. Het probleem is dat de federale overheid de tijdelijke werklozen nu ook een premie van 10 euro per dag geeft waardoor ze evenveel overhouden als wanneer ze wel zouden gaan werken, zegt Ronse.
"De gespreide bevoegdheden zorgen ook voor veel moeilijkheden."
Uiteraard zorgt dit niet voor motivatie om te heroriënteren naar een tijdelijke nieuwe job. ‘De gespreide bevoegdheden zorgen ook voor veel moeilijkheden.’ Daarnaast had de VDAB ook lang geen toegang tot de databank van tijdelijke werklozen.
Het Nederlandse model van loonsubsidies
De Vreese en Ronse verwijzen naar het Nederlandse model van loonsubsidies dat om de drie maanden wordt herbekeken. ‘Een bedrijf met 100% omzetverlies krijgt in hun systeem 80% loonsubsidies.’ Omzetverlies is dus de parameter voor het bepalen van de hoogte van de loonsubsidies, zegt Ronse. Daartegenover staat een opleidingsverplichting. Maar de vraag blijft wel in welke mate bedrijven zich houden aan die verplichting. ‘Dat is de achillespees van het Nederlandse model.’
De loonsubsidie is er nu eindelijk voor de reissector, maar nog niet voor de eventsector. De Vreese en Ronse hebben wel het gevoel dat er veranderingen op til zijn, maar een en ander gebeurt wel zeer traag. Deze crisis is het moment om na te denken over hoe onze economie er in de toekomst moet uitzien, zegt De Vreese. ‘De opportuniteit om in te zetten op innovatie en digitalisering moet genomen worden.’
Bron en Auteur: Doorbraak : Auteur artikel: Rani De Leeneer