Kamerlid
Kruimelpad
“Nederlands systeem biedt inspiratie om tijdelijke werkloosheid op te waarderen”
Vlaams volksvertegenwoordiger Axel Ronse heeft in het Vlaams Parlement een conceptnota rond maatregelen voor tijdelijk werklozen ingediend. In de nota pleit Ronse de Nederlandse aanpak als inspiratiebron. “Meer dan 21.000 tijdelijk werklozen hebben zich de afgelopen maanden bij de VDAB ingeschreven voor een opleiding”, legt Ronse uit. “Maar als we rekening houden met de circa 200.000 tijdelijk werklozen in oktober 2020, dan blijft de nood groot om de tijdelijke werkloosheid aan te pakken.”
De coronacrisis en de maatregelen om COVID-19 in te dijken hebben een enorme impact op de samenleving, de economie en de arbeidsmarkt. De tijdelijke werkloosheid is een belangrijk systeem om de bedrijven door de crisis te loodsen. Doordat de werknemers een beroep doen op een werkloosheidsuitkering, kunnen de werkgevers de loonkost tijdelijk temperen. Als de economie terug opveert gaat het personeel opnieuw aan de slag.
Meer armslag voor VDAB
Veel tijdelijk werklozen zitten intussen thuis te hopen om snel opnieuw aan de slag te kunnen gaan. Het is belangrijk dat ze hun tijd zinvol gebruiken door een opleidingstraject. Axel Ronse heeft er in het Vlaams Parlement steeds op aangedrongen om de VDAB daarbij meer armslag te geven. Gelukkig verkreeg de VDAB de machtiging daartoe: sinds augustus contacteert hij de tijdelijk werklozen met een opleidingsaanbod. Tevens werd initiatief genomen om de tijdelijk werklozen in te zetten in sectoren die handen te kort kwamen.
Nederlandse aanpak blijkt effectiever
Vlaanderen kan dan wel initiatieven nemen om zinvol aan de slag te gaan met de tijdelijk werklozen, toch is ons systeem niet performant genoeg. De Nederlandse aanpak, met de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) blijkt effectiever. Het is dus aangewezen dat Vlaanderen zich er door laat inspireren.
Bij onze noorderburen voorziet men, afhankelijk van het omzetverlies, een tijdelijke loonsubsidie van maximaal 80 procent van de loonsom. Die geeft aan de werkgevers de mogelijkheid om de werknemers volledig door te betalen. De werkgevers hebben bovendien een inspanningsverplichting voor loopbaanontwikkeling, opleiding of begeleiding. Tot slot kunnen werknemers gemakkelijker uitgeleend worden aan een andere werkgever die handen te kort komt.
Tijdelijk werklozen actiever inzetten
“Dat systeem biedt mogelijkheden om de tijdelijk werklozen actiever en dynamischer in te zetten”, aldus Ronse. “Zo blijven de werknemers in het vizier van de werkgever. De werkgever heeft er immers alle belang bij om zijn werknemers toekomstgericht in te zetten. Het stelt ons in staat om korter op de bal te spelen en de tijdelijk werklozen sneller te sensibiliseren. Na twee maanden zou er systematisch een competentiecheck moeten gebeuren. Die check vormt meteen ook de basis voor een aangepast opleidingsaanbod of voor een werkaanbod op maat.”
Geen enkel talent laten verwelken
Volgens de meest recente cijfers van de RVA waren er in oktober 2020 in het Vlaams Gewest 209.370 mensen met een uitkering voor tijdelijke werkloosheid, waarvan 187.989 tijdelijk werkloos omwille van overmacht. “Daarom dien ik dus deze conceptnota in, want we mogen geen enkel talent laten verwelken. Dat gebeurt helaas nog teveel, ondanks de mooie en unieke inspanningen die nu door de Vlaamse Regering geleverd worden. We moeten ervoor zorgen dat we dit systeem of minstens een variant in Vlaanderen kunnen toepassen”, zo besluit Axel Ronse.
De conceptnota over een activerende aanpak van de tijdelijke werklozen werd ingediend door de Vlaamse N-VA-parlementsleden Axel Ronse, Allessia Claes, Andries Gryffroy, Maaike De Vreese, Rita Moors en Philippe Muyters.