Kamerlid
Kruimelpad
"Culturele Hoofdstad 2030? Dan moeten we nú al starten"
Kortrijk begint nu al aan de campagne om zich kandidaat te stellen voor Culturele Hoofdstad van Europa in 2030. "Tot aan de zomer willen we ons laten inspireren door 'ervaringsdeskundigen' van vorige Culturele Hoofdsteden", zegt cultuurschepen Axel Ronse. De beslissing valt pas in 2024.
Om tot een goed concept te komen, wil Kortrijk tot aan de zomer mensen aan het woord laten die al een Culturele Hoofdstad-campagne voerden én die ook tot een goed einde brachten. "Vanaf de zomer zullen we dan bepalen in welke richting we onze kandidatuur uitschrijven", zegt schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA). "We willen sowieso wel met heel veel mensen in de cultuurwereld van Kortrijk samenwerken om echt iets in gang te steken."
Goose, SX, Balthazar
Kortrijk kent in ons land stevige concurrentie, want eerder stelden ook al Oostende, Gent, Leuven, Luik en Hasselt zich kandidaat.
"De concurrentie is inderdaad niet min, maar andere kleinere steden hebben al getoond dat het wel degelijk mogelijk is en ik voel de wil en het enthousiasme om Culturele Hoofdstad te worden heel sterk. Daarnaast staan we er ook echt wel als cultuurstad, zeker op vlak van muziek. Denk maar aan Goose, SX, Balthazar... We zijn ook de eerste stad in Vlaanderen die stappen onderneemt voor de kandidatuur. We zijn zeker niet te onderschatten." Het startschot van de Kortrijkse campagne is gegeven in de Schouwburg. Nederlander Oeds Westerhof, de man die van het kleine Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018 maakte, gaf er een voorstelling. "Wij hebben destijds grotere steden als Maastricht, Eindhoven en Utrecht verslagen", vertelt de Nederlander. "Dus elke stad die het écht wil, kan die titel binnenhalen. Kortrijk heeft nog een aantal jaar om te ontdekken hoe hard ze dit willen en ik voel wel dat dat hier goed zit. Je hebt een goed concept nodig, maar het moet ook over meer gaan dan wat je als stad al hebt. Je blik op de toekomst is belangrijk. Ik ben niet lang genoeg in Kortrijk om me een goed beeld van de stad te vormen, maar wat ik wel heb gezien, is dat grote scherm op de Grote Markt aan het mooie Belfort. Kortrijkzanen zijn dat scherm wellicht al gewoon, maar ik vind dat het scherm de schoonheid van het plein en het Belfort teniet doet."
Twee landen
Sinds 1985 draagt elk jaar een stad de titel Culturele Hoofdstad van Europa. Sinds 2004 zijn het ieder jaar twee steden. Daarbij is vooraf bepaald welke twee landen aan de beurt zijn om een stad voor te dragen. Het doel is de rijkdom, de verscheidenheid en de gemeenschappelijke kenmerken van de Europese culturen tot hun recht te laten komen. In België waren eerder al Antwerpen, Brussel, Brugge en Bergen Culturele Hoofdstad.
ALEXANDER HAEZEBROUCK ■
Het Laatste Nieuws/Leiestreek, Ma. 25 Mar. 2019, Pagina 13